Nästan alla nötter är goda. Men en av mina favoritnötter är valnöten. Den är god, nyttig och snygg.
De här valnötsbullarna är en hit hos hela familjen.
Valnötsbullar 16 st
25 g vanlig jäst
5 dl ljummet vatten
100 g grovt hackade valnötter
1 msk havssalt
0,5 dl flytande honung
0,5 dl olivolja
150 g dinkelsikt
ca 600 g vetemjöl special eller liknande
Instruktioner:
Smula ner jästen i degbuken och vispa ner vattnet.
Tillsätt valnötskärnor, salt, honung, olivolja och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Den ska vara fuktig och precis släppa från degbukens kanter.
Låt jäsa under bakduk i c:a 1 timme.
Knåda degen med resten av mjölet. Dela den i 16 delar (enklast gör man det genom att dela den i 4 delar som sen delas i 4 delar var) och rulla till bullar. Platta till och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 45 minuter till.
Sätt ugnen på 235 grader varmluft (eller 250 om det är en gammal ugn).
Pensla bullarna med vatten precis inna de ska in i ugnen.
Grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Sänk sen värmen till 190 grader (eller 200 om det är en gammal ugn) och fortsätt grädda i 10 minuter till.
Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar