lördag 17 januari 2015

Lepinje

Fantastisk pita-liknade bröd från Balkan. Används på samma sätt och till exempel till cevapcici. Vi har gärna falafel i våra.

De delar sig innuti på ett magiskt sätt under gräddningen. Bara att låta svalna lite och sen göra en skåra i och fylla med vad man vill.

Lepinje 12 st
1 paket torrjäst
4 dl vatten, värmt till ca 38 grader (för att aktivera torrjästen)
ca 650-700 g vetemjöl special
1 msk flytande honung
1 msk flingsalt
1 tsk bakpulver

Instruktioner:
Vispa torrjästen i vattnet. 

Tillsätt honungen och ca hälften av mjölet och blanda till en lös smet. Låt jäsa minst 1 timme.

Tillsätt resten av mjölet, saltet, bakpulvret och knåda med maskin några minuter.

Låt jäsa i minst 1 timme till. Tryck ner degen och låt jäsa 1 timme till

Dela i 12 delar och rulla till bollar, mjöla dem och låta dem vila i ca 15 minuter

Kavla ut bollarna till 0,5 cm tjocklek.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 

Låt jäsa i ytterligare minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 190 grader varmluft (eller 200 om man har gammal ugn)

Grädda lepinjerna i 5 minuter. Sänk till 150 grader (samma i gammal ugn) grädda i ca 10 minuter till.

Skvätt vatten på de heta bröden.

Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar