torsdag 5 mars 2015

Kalljästa frukostbullar


Det är inte mycket som slår nybakat bröd på frukostbordet. Det kan vara scones, croissanter eller till och med bakeup. Men ibland vill man ha riktigt bröd, men man vill inte stiga upp 2-3 timmar innan man ska äta.

Då är det bra att ha en deg på jäsning i kylskåpet. Detta är ett enkelt recept som alla kan göra och det blir imponerande bra.

Kalljästa frukostbullar 8-10 st
15 g jäst
2 msk olivolja
2 tsk flytande honung
3 dl kallt vatten
1 msk flingor av havsalt
500 g ekologiskt vetemjöl+ lite till utbakning

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.

Tillsätt olivolja, honung och 1 dl av vattnet. Blanda väl. Tillsätt resten av vattnet och saltet.

Blanda i mjölet i omgångar. Degen ska vara en deg (och inte en smet). Men fuktig. Ställ in i kylskåp i 8-10 timmar.

Ta ut degen. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.

Mjöla bakbordet och stjälp upp degen. Dela den i 8-10 delar med en degskrapa. Forma lite lätt till någorlunda runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila ca 15 minuter.

Sätt in i ugnen. Släng in en mugg vatten på botten av ugnen. Grädda i 14-15 minuter. Släpp ut ågan efter ca 10 minuter.

Låt svalna lite på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar